Hazırlama | Pişirme | Servis |
10 dakika | 20 dakika | 6 Kişilik |
Cennet hurmalı muhallebi yapımı için; öncelikle derin bir tencereye 1 litre süt dökün. Sütün üzerine 1 su bardağı toz şeker ekleyin.
Ardından tencereye 1 su bardağından 1 parmak az un koyun.
Tenceredeki tüm malzemeleri çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Daha sonra tencereyi ocak üzerine alın. Sürekli karıştırarak, koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Pişen muhallebinin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 paket vanilya koyup, iyice karıştırın. Ardından muhallebiyi ocak üzerinden alıp, kenarda soğumaya bırakın. Muhallebinin üzeri kabuk bağlamaması için ara ara karıştırın.
Soğuyan muhallebinin üzerine 1 paket sıvı krema dökün.
Muhallebiyi mikser yardımı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar 2 dakika çırpın.
Daha sonra muhallebiyi üzerlerinde 1-2 parmak boşluk kalacak şekilde kaplara paylaştırın.
Diğer tarafta üzerinin sosu için; 4 adet tam olgunlaşmış yumuşak cennet hurmasının baş kısımlarını çıkartıp, kabuklarını güzelce soyun.
Cennet hurmalarını 2-3 parçaya bölüp, mutfak robotu içine koyun.
Hurmaları mutfak robotundan iyice geçirin.
Robottan geçirdiğiniz cennet hurmasını sos tavası içine döküp, ocak üzerine alın. Üzerine 2 buçuk yemek kaşığı toz şeker koyun.
Sosu tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırın.
Son olarak 2 yemek kaşığı mısır nişastasını yarım çay bardağı kadar su ile açıp, sosun içine dökün.
Sosu güzelce karıştırıp, hafifçe koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Ardından ocaktan alın. Sosunuzun kıvamı çok sıvı ise az miktar nişastayı tekrar su ile açıp, ekleyebilirsiniz. Eğer sosunuz çok katı ise azar azar su ekleyebilirsiniz.
Pişen cennet hurmalı sosu kaplara döktüğünüz muhallebinin üzerine eşit bir şekilde paylaştırın. Daha sonra buzdolabında soğumaya bırakın.
Hazırladığınız trabzon hurmalı muhallebinin üzerini fındık, fıstık, ceviz ya da hindistan cevizi ile süsleyerek, servis edebilirsiniz.
Cennet hurması tatlılarda, bu tarifte olduğu gibi sos şeklinde kullanılabileceği gibi direk püre halinde de kullanılabilir. Cennet hurması püresi yapmak için, cennet hurmaları soyulur ve blender ya da mutfak robotu içine alınır. Üzerine damak zevkinize göre biraz bal ekleyip, püre haline gelene kadar robottan çekilir. Ardından bu şekilde tatlıların içine ya da üzerine konularak, tüketilir.
Cennet hurması ülkemizde yaygın olarak Trabzon hurması olarak da bilinen bir sonbahar meyvesidir. Trabzon hurması adının yanında Japon hurması, Akdeniz hurması ya da daha yöresel adı ile ambe veya amme olarak da bilinir. Sarı ve turuncu renklerde olabilir. Ham iken sert, olgunlaştıkça yumuşayan bir forma sahiptir. Genelde olgunlaştıktan sonra kaşık yardımı ile yenilen tatlı bir meyvedir.
Cennet hurması, lif açısından çok zengin bir meyvedir. Düşük yağ da içerdiği için diyet listelerinde de sıkça kendine yer bulur. Aynı zamanda sindirim sisteminden, kalp sağlığına, kilo verdirmesinden mide ve bağırsak sorunlarına kadar bir çok rahatsızlığa iyi gelir. Tam bir antioksidan ve C vitamini kaynağı, bakır deposudur. Şeker hastaları için faydalı, karaciğeri temizleyen çok faydalı bir meyvedir.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 30 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 20 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 6 kişilik cennet hurmalı muhallebi içindir.
Afiyet Olsun.