Kolyoz Buğulama

Kolyoz Balığı Nasıl Pişirilir? (3 Kişilik)

Kolyoz Buğulama İçin Malzemeler :

  • 3 adet orta boy kolyoz balığı
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 7 diş sarımsak
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 adet defne yaprağı
  • 2 dal biberiye
  • 1 adet küçük boy limon
  • Karabiber
  • Tuz

Kolyoz Buğulama Nasıl Yapılır?

Kolyoz Buğulama Yapılışı :

Kolyoz buğulama yapımı için, ilk olarak 3 adet orta boy kolyoz balığını ayıklayın. Balıkları içinde hiç kan kalmayacak şekilde güzelce yıkayın. Arzu ederseniz kafalarını da kopartabilirsiniz. İsteğe göre balıkları aldığınız yere de ayıklatabilirsiniz. Yıkadıktan sonra süzgeç içinde bekletip, suyunun iyice süzülmesini sağlayın.

Daha sonra kolyoz buğulamada kullanacağınız sebzeleri hazırlayın. Bunun için 2 adet orta boy patatesi çok kalın olmayacak şekilde halkalar halinde doğrayın. Orta boy geniş bir tencere ya da tavanın tabanına patatesleri dizin. Patateslerin üzerine 1 adet ay şeklinde ince ince doğranmış soğanları serpiştirin. Arzu ederseniz soğanları halka halka da doğrayıp, patateslerin üzerine dizebilirsiniz. Ayıkladığınız kolyoz balıklarını tavaya dizin. Ardından 1 adet orta boy domatesi küçük küpler şeklinde doğrayın. Balıkların üzerine serpiştirin. Daha sonra 1 adet küçük küçük doğranmış yeşil biber, 1 tutam ince ince doğranmış maydanoz ve 7 diş sarımsağı da balıkların üzerine serpiştirin. Kolyoz buğulamanın üzerine damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin. Ardından yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı sirke gezdirin.

Son olarak 1 adet limonu dilimleyip, balığın kenar kısımlarına yerleştirin. Balığın kokusunu alması ve daha lezzetli pişmesi için üzerine 2 adet defne yaprağı ve 2 dal biberiye koyun. Ardından tavayı ocak üzerine alıp, kapağını kapatın. Yemeğe ekstra su eklemeyin. Kolyoz buğulamayı kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde, sebzeler ve balıklar yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin.

Balığı Yapacaksanız Böyle Yapın Kim Yese Tadı da Lezzeti de Aklında Kalır : Kolyoz Buğulama

Kolyoz balığı piştikten sonra ocağın altını kapatıp, 5 dakika kadar dinlendirin. Ardından sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Kolyoz Ne Zaman Yenir? Hangi Aylarda Daha Lezzetlidir?

Kolyoz Şubat ve Mart ayları haricinde hemen hemen her ay bulunabilen bir balıktır. Fakat en lezzetli olduğu aylar Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır. Tavada ve fırında pişirilmesi önerilen kolyoz pek mangalda ya da ızgara da yapılması tercih edilmez.

Kolyoz Mu? Uskumru Mu? İki Balık Arasındaki Farklar Nedir?

Uskumrudan kolyozu, kolyozdan uskumruyu ayırmak çok zordur. İki balık da hem görünüş hem de büyüklük olarak birbirine çok benzer. En bariz farkları gözleridir. Kolyozun göz bebekleri büyük, uskumrunun küçüktür. Sonra dikkatli bakarsanız sırt desenlerinde farklı olduğunu görürsünüz. Uskumruda daha bütün çizgi desenler varken, kolyozun biraz daha beneklidir. Bunlar tabi görünüşsel farklarıdır. Ama asıl fark her zaman lezzetindedir. Lezzet olarak uskumru çok lezzetlidir. Ama kolyozu da doğru pişirirseniz en az uskumru kadar lezzetli olur.

Kolyoz Buğulama Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 45 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 15 dakikası hazırlık, 30 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 3 kişilik kolyoz buğulama içindir.

Afiyet olsun

Yanına Başka Ne Gider?

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

YEMEKNET YouTube Kanalı

Kolyoz Buğulama İle Alakalı Bunlar da Soruldu;