Şeftali Kebabı (Kıbrıs Yöresi) Yapılışı :
Kuzu gömleği, kuzunun karın kısmındaki iç organlarını, göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmıdır. Beyaz renklidir. Kasaplarda her zaman bulabilmek mümkündür.
Bir kaba 500 gr kıyma koyun. Tercihen az yağlı dana ve kuzu karışık kıyma kullanın. Üzerine ince ince doğranmış 1 adet soğan ve 3 tutam maydanoz ekleyin. Ardından tuz ve baharatları da ilave edip, köfte harcını iyice yoğurun. Yoğurduğunuz köfte harcının üzerini kapatıp, buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.
Diğer taraftan 1 adet kuzu gömleğini en az 15 dk ılık suda kokusu çıkana kadar yıkayın. Ilık sudan geçirdiğiniz kuzu gömleği (banna) yumuşayacak ve daha kolay açılacaktır.
Hazırladığınız köfte harcını buzdolabından çıkartın. Biraz irice parçalar alıp, elinizde oval şeklini verin. Kuzu gömleğini, oval şekil verdiğiniz köfteleri tamamen saracak genişlikte şeritler halinde kesin. Fazla geniş kesmeyin, köfteleri sadece bir kez sarması yeterlidir. Köfteleri kuzu gömleğin en ucuna koyup, elinizle dikkatli bir şekilde yuvarlayıp, köftenin yüzeyini kuzu gömleği ile güzelce sarın. Kuzu gömleğinin fazla gelen kısımlarını kesin ve ayırın.
Hazırladığınız şeftali kebabını fırın kabı içine güzelce dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırına verin. Üzeri nar gibi kızarana kadar yaklaşık 30-35 dk kadar pişirin.
Şeftali kebabını fırında pişirebileceğiniz gibi mangalda da pişirebilirsiniz. Mangalda pişirirken sürekli çevirip, her tarafının eşit pişmesine özen gösterin. Pişme esnasında kuzu gömleğinin yağı erir ve zarın kalan kısmı da kuruyup, kızarır.
Şeftali kebabı piştikten sonra fırından çıkartıp, yanında pide ve salata ile sıcak olarak servis edebilirsiniz. Üzeri nar gibi kızarmış kuzu gömleği ile beraber de yenilebileceği gibi, arzu eden bu gömleği çıkartıp, sadece köftesini de yiyebilir.
Şefatali Kebabının Adı Nerden Gelmektedir?
Şeftali kebabı neden şeftali derseniz, şeftali kebabının adının nerden geldiğine dair 2 farklı söylenti vardır. Bunlardan ilki bu kebabı ilk olarak Ali adında bir şefin yapmaya başlamasıdır. Değişik ve özel bir lezzet olduğu için başlarda Şef Ali kebabı olarak ün salar. Daha sonralarda da yemeğin adı şeftali kebabı olarak değişir ve yaygınlaşır.
Diğer bir söylenti de, köftelerin sarıldığı dokusu ve piştiğinde oluşan hafif pembemsi görüntüsü ile şeftali meyvesini andırdığı için adının şeftali kebabı olarak kabul gördüğüdür.
Şeftali Kebabın Yanına Ne Yapılır?
Şeftali kebabının yanında genellikle tırnak pide ve salata servis edilir. Salata olarak da ağırlıklı olarak yoğurt, salatalık, zeytinyağı, sarımsak ve nane ile yapılan cacık tercih edilir.
Şeftali Kebabı (Kıbrıs Yöresi) Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 60 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 30 dakikası hazırlık, 30 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 12 adet şeftali kebabı (kıbrıs yöresi) içindir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?