Levrek Çorbası Yapılışı :
Levrek çorbası yapımı için; öncelikle 1 adet orta boy levrek balığının içini ve pullarını temizleyin. Ardından balığı ortadan ikiye kesip, yıkayın ve süzgeç içine alın.
Daha sonra derin bir tencere içine levrek balığını koyun. Balığın üzerine 6 su bardağı su dökün. Balığın kokusunu alması için 2 adet limon dilimi ve 2 adet defne yaprağı ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde balık yumuşayana kadar haşlayın. Balık yumuşadıktan sonra tencerenin içinden süzerek alın ve kenarda ılımaya bırakın. Tencerede kalan balık suyu çorba için kullanılacaktır. Daha sonra levrek balığının kılçıklarını dikkatli bir şekilde çıkartıp, atın. Ardından balığın etlerini küçük küçük parçalara ayırın.
Diğer tarafta 1 adet orta boy soğanı ince ince doğrayın. 1 adet küçük boy patatesin ve 1 adet küçük boy havucun kabuğunu soyup, minik küpler şeklinde doğrayın. 1 tutam maydanozu da ince ince doğrayın.
Daha sonra orta boy derin bir tencerenin içine 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı döküp, ısıtın. Yağın üzerine doğranmış soğanı koyup, 3 dakika kadar sürekli karıştırarak, kavurun. Kavrulmuş soğanın üzerine doğradığınız patates ve havuçları ekleyin. Patates ve havuçlar hafifçe yumuşayana kadar ara ara karıştırarak, pişirin. Ardından pişen sebzelerin üzerine 2 yemek kaşığı un koyun. Unu sebzeler ile birlikte 1-2 dakika kadar daha kavurmaya devam edin. Daha sonra tencereye balık suyunun tamamını döküp, güzelce karıştırın. Sebzeler iyice yumuşayıp, çorba hafifçe kıvam alana kadar orta kısık ateş üzerinde pişirmeye devam edin.
Diğer tarafta terbiyesi için; bir kase içine 1 adet yumurta sarısı ve yarım limon suyu koyun. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice çırpın. Daha sonra çorba suyundan 1 kepçe alın. Terbiyenin içine ekleyip, iyice karıştırarak ılımasını sağlayın. Ardından terbiyeyi çorba suyuna azar azar döküp, kesilme yapmaması için hızlı bir şekilde karıştırın. Çorbayı kaynayana kadar sürekli karıştırmaya devam edin. Çorba kaynadıktan sonra içine balık etlerini ekleyin. Ardından doğranmış maydanoz, damak tadınıza göre tuz ve karabiber koyun. Çorbayı karıştırıp, 1-2 taşım daha kaynatıp, ocağın altını kapatın. Çorbanın kıvamı koyu ise üzerine azar azar sıcak su ekleyip, 1 taşım daha kaynatabilirsiniz.
Hazırladığınız terbiyeli sebzeli levrek çorbayı sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Balık Çorbası Hangi Balıklardan Yapılır?
Balık çorbası, genellikle beyaz etli balıklardan yapılır. Bu balıklar genellikle lezzetli ve yumuşak bir ete sahiptir. Bu yüzden bu balıklardan yapılan çorbalar daha lezzetli olur. Levrek, kırlangıç ve iskorpit balık çorbası yapımında kullanılan balıkların başında gelir. Bu balıklardan sonra uskumru, tekir, somon, mezgit, palamut da sıklıkla tercih edilir. Bu balıkların haricinde de kefal, alabalık, hamsi, çipura, lüfer, istavrit, dil balığı da balık çorbası yapımında kullanılabilecek balıklardandır. Hatta midye ve karides kullanılarak yapılan balık çorbaları da vardır.
Balık Çorbasında Kullanılan Balık Nasıl Olmalıdır?
Balık çorbası için balığın taze olması önemlidir. Tercihen beyaz etli balıklar kullanılır. Balığın tazeliğinin yanında kokusuz, diri ve parlak olmalıdır. Pullu ise pulları iyice temizlenmeli, içi iyice ayıklanmalı, solungaçları ve tercihen gözleri haşlama öncesinde alınmalıdır. Haşlama öncesinde eğer kılçıkları alınmadı ise haşlandıktan sonra kılçıkları dikkatlice ayıklanmalıdır.
Balık Çorbasına Hangi Sebzeler Koyulur?
Balık çorbasını hem lezzetlendirmek hem de besin değerini arttırmak için içine çeşitli sebzeler katılabilir. Havuç, kereviz, soğan en yaygın kullanılan sebzelerin başında gelir. Pişmesine yakın maydanoz, dereotu katılabilir. Bunun yanında patates ve domates de tercih ettiğiniz balığa ve çorbanın türüne göre tercih edilebilir.
Levrek Çorbası Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 70 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 25 dakikası hazırlık, 45 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 6 kişilik levrek çorbası içindir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?