Mantar Nasıl Temizlenir?

Kültür Mantarı Nasıl Temizlenir?

İçerik Listesi :

  • Mantarın Kabuğu Nasıl Çıkartılır?
  • Mantar Ne İle Temizlenmelidir?
  • Mantar Su İle Yıkanır Mı?
  • Mantarın Kararmaması İçin Ne Yapılır?

Mantar Temizleme Yöntemi

Mantar, gerek tava gerek tencere gerek de fırın yemeklerinde sıklıkla tercih edilen sebzelerin başında gelir. Girdiği tüm yemeklerin lezzetine lezzet katan mantarın belki de en zahmetli kısmı temizlemesidir.

Bazı mantarlar çok kolay bir şekilde temizlenebilirken, bazı mantar türlerini temizlemek biraz zahmetlidir. Özellikle kültür mantarları bazen kar beyazı temizliğinde satılsa da bazen de toprak ve gübreli şekilde de paketlenmiş olabilir.

Mantarın Kabuğu Nasıl Çıkartılır?

Mantarın kabuğunu çıkartmak için küçük bir bıçak kullanabilirsiniz. Öncelikle sap kısmının ucunu bıçak yardımı ile kesin. Arzu ederseniz şapka kısmından sap kısmını kopartın.

Ardından mantarın şapka kısmı ile sap kısmının birleştiği yerlerden bıçağı usulca sokup, mantarın kabuğunu (zarını) hafifçe kaldırın. Daha sonra bu kısmı eliniz ile tutup, yavaşça yukarı kaldırarak mantarın kabuğunu soyabilirsiniz.

Mantarın tüm kabukları temizlenene kadar bu işlemi tekrarlayıp, tüm kabuğunu soyun. Ardından mantarın sapı için de aynı işlemi gerçekleştirin. Sap kısmı için zarını almak daha zor olacağı için bu kısmı bıçak ile soyabilirsiniz.

Mantar Ne İle Temizlenmelidir?

Mantarların üzerine yapışmış toprak ve siyah parçaları hiç su kullanmadan sadece temiz ve nemli bir bez kullanarak temizleyebilirsiniz. Ya da kağıt havluyu nemli hale getirerek de mantarları temizlemek mümkündür.

Mantar Su İle Yıkanır Mı?

Mantarları temizlemek için su kullanmamalısınız. Çünkü mantarlar süngerimsi bir yapıya sahip olduğundan dolayı su ile yıkandıklarında suyu içine çekerler. Bundan dolayı bir süre sonra kararırlar. Aynı zamanda lezzetini ve besin değerini kaybederler.

Mantarın Kararmaması İçin Ne Yapılır?

Mantarlar satın alındıktan sonra çok uzun süre bekletilmeden kullanılmalıdır. Eğer mantarları uzun süre bekletirseniz kararma olasılıkları artacaktır. Mantarları kısık ateşte pişirirseniz hızlıca kararır. Bu yüzden mantarları kısa sürede ve yüksek ateş üzerinde pişirmek kararmamasına yardımcı olan bir diğer etkendir.

Alüminyum tava ya da tencere kullanmak mantarın kararmasına yol açar. Teflon, döküm, seramik ya da çelik tencere kullanırsanız mantarların kararmasını engellemiş olursunuz.

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

Bu Tarife Benzer Daha Çok Tarif İçin;

Aşağıdaki Tarifler de Nefis! Hemen Göz Atabilirsiniz;

Her hakkı saklıdır. © 2012 - 2024 Resimli ve Videolu Yemek Tarifleri | www.ye-mek.net (@yemeknet)

Yasal Uyarı : Bu sitedeki tüm yazılı ve görsel içerikler 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile saklıdır. Hiç bir suret ile kopyalanamaz ve kullanılamaz.