Gırar Çorbası

Gırar Çorbası

Gırar Çorbası

Gırar Çorbası Tarifi (Ağrı Yöresi) (6 Kişilik)

Malzemeler :

  • 1 su bardağı haşlanmış buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet küçük boy kabak
  • 2 tutam taze nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2,5 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4,5 su bardağı su

Gırar Çorbası Nasıl Yapılır?

Gırar Çorbası Yapılışı :

Gırar çorbası yapımı için; öncelikle 1 adet küçük boy kabağı yıkayıp, minik küpler şeklinde doğrayın. Daha sonra derin bir tencere içine 1 su bardağı haşlanmış buğday ve 1 su bardağı haşlanmış nohut koyun. Üzerlerine doğradığınız kabakları ve 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyin. Ardından tenceredeki malzemelerin üzerine 4 buçuk su bardağı suyun yarısını döküp, karıştırın. Kalan suyun yarısı da yoğurtlu karışım için kullanılacaktır.

Diğer tarafta bir kase içine 2 buçuk su bardağı yoğurt koyun. Yoğurdun üzerine 1 adet yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı un ekleyin. Ardından bu karışımın üzerine kalan suyu döküp, iyice karıştırın. Hazırladığınız bu yoğurtlu karışımı tencerenin içine dökün. Son olarak 2-3 tutam ince ince doğranmış taze nane koyup, güzelce karıştırın.

Hazırladığınız gırar çorbasını ocak üzerine alın. Sürekli karıştırarak, kaynamaya bırakın. Çorbanız kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde kabaklar yumuşayana kadar ara ara kontrol ederek pişirin.

Ana Yemek Gibi Doyurucu, Ağrı Yöresinin En Sevilen ve En Özel Lezzeti : Gırar Çorbası

Gırar çorbası piştikten sonra ocak üzerinden alıp, kenarda 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Çorbanız bekledikçe ve dinlendikçe koyu bir kıvam alacaktır. Eğer çorbanızın kıvamı çok koyu ise üzerine azar azar kaynar su döküp, kıvamını açabilirsiniz.

Gırar Çorbası Hangi Yöreye Aittir?

Ağrı yöresinde gırar çorbası, ayran aşı çorbası olarak da bilinmektedir. Bu yöresel çorba, malzeme ve yapılışında küçük farklılıklarla Bitlis, Siirt ve Van yörelerinde de sıkça yapılır. Hatta bazı yörelerde çorbadan ziyade yemek olarak tercih edilir. Gırar yemeği bu bölgelerde kullanılan ismidir.

Gırar Ne Demektir?

Gırar, Kürtçe kökenli bir kelimedir. Önemli anlamına gelmektedir.

Gırar Çorbası Nasıl Bir Çorbadır? Başka Nasıl Yapılır?

Gırar çorbası, buğday, nohut, yoğurt, taze kabak ve nane ile hazırlanan, ister sıcak ya da ister soğuk olarak tüketilen oldukça doyurucu ve çok lezzetli bir çorbadır. Gırar çorbasında kullanılan taze nane yerine kuru nane de kullanabilirsiniz. İsteğe göre naneyi tereyağında hafifçe kızdırıp, çorbanın üzerine dökebilirsiniz.

Gırar Çorbası Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 35 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 25 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 6 kişilik gırar çorbası içindir.

Afiyet olsun

Yanına Başka Ne Gider?

Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:

YEMEKNET YouTube Kanalı

Gırar Çorbası İle Alakalı Benzer Konular;