Hazırlama | Pişirme | Servis |
10 dakika | 15 dakika | 1 Büyük Boy Kavanoz |
Galeta unu yapımı için; öncelikle bayat ekmekleri hazırlayın. Ekmekleri çok ince olmayacak şekilde dilimleyin. Elinizde kalmış simit, galeta, grissini, tost ekmeği, ev ekmeği ve klasik somun ekmek olmak üzere her türlü bayatlamış ekmeği değerlendirebilirsiniz. Bu tarifte yaklaşık 2 normal ekmek muadili bayat ekmek kullanılmıştır.
Fırın tepsisi içine yağlı kağıt serin. Dilimlediğiniz ekmekleri fırın tepsisine yanyana olacak şekilde dizin.
Daha sonra ekmekleri önceden ısıtılmış 150-160 derece fırına verin. Ekmekler iyice kuruyana kadar 15-20 dakika pişirin. Ekmeklerin üzerinin kızarıp, yanmamasına dikkat edin.
Ekmekler hazır olduğunda fırından çıkartıp, biraz ılımaya bırakın.
Daha sonra mutfak robotu içine ekmekleri parçalayarak koyun.
Un haline gelene kadar mutfak robotundan geçirin.
Un haline gelen ekmekleri ince tel süzgeç yardımı ile derin bir kap içine eleyin.
Süzgeçte kalan iri parçaları ayrı bir yere alıp, muhafaza edin. İri parçalı galeta ununu pane harcı içerisinde ya da hafif ıslatarak köfte harcında kullanabilirsiniz.
2 adet bayat ekmekten yaklaşık 1 büyük kavanoz kadar galeta unu elde edebilirsiniz. Tarifteki ekmek miktarını isteğe göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz.
Hazırladığınız galeta ununu hava almayan kapaklı bir kavanoz içerisinde uzunca bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Galeta unu yaparken, elinizdeki her türlü bayatlamış ekmeği değerlendirebilirsiniz. Fakat elinizdeki ekmekler her ne kadar bayatlamış olsa da içlerinde nem kalmamış olması gerekir. Bu yüzden ne kadar sert ve kuru görünürse görünsün, galeta unu yapmadan önce ekmeklerinizi mutlaka fırınlayıp, içindeki nemi buharlaştırıp, ekmekleri iyice kurutmanız gerekmektedir. Bu şekilde yaptığınız galeta unu çok daha uzun süre dayanacaktır.
Galeta ununu daha uzun süre muhafaza etmek için, içine bir miktar tuz ilave edip, öyle saklayabilirsiniz.
Galeta unu; fırınlanan bayat ekmeklerin, iyice ezilmesiyle elde edilen bir toz ekmek kırıntılarıdır. Bayat ekmekleri muhafaza etmenin ve değerlendirmenin en güzel yöntemlerinden de biridir.
Galeta ununun yaygın olan 3 farklı kullanım alanı vardır. Bunlardan ilki köfte yaparken, köfte harcına katmaktır. Köfte harcının daha iyi kıvamda olması için ekmek yerine galeta unu tercih edebilirsiniz.
Galeta ununun diğer kullanım alanı kızartmalardır. Kızartma yapılmak istenen et, tavuk, balık ya da sebze galeta ununa bulanarak kızartılır. Böylelikle hem daha az yağ çekmiş olur hem de daha çıtır olur.
Galeta ununun son kullanım alanı da hamur işleridir. Beyaz un yerine galeta unu tercih edilip, daha lezzetli ve genellikle daha uzun süre bayatlamayan kek ve poğaçalar yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra hazırladığınız poğaça ve börekleri galeta ununa bulayıp, daha gevrek ve çıtır da yapabilirsiniz.
Galeta ununu, mutfak robotundan çekerken, içine arzu ettiğiniz baharatları katıp, baharatlı galeta unu da yapabilirsiniz.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 25 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 15 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 1 büyük boy kavanoz ev yapımı galeta unu içindir.
Afiyet Olsun.