Koruk Suyu Yapılışı :
Koruk genellikle olgunlaşmamış üzüm meyvesi olarak bilinse de aslında doğada yabani olarak yetişen, deli asma olarak da isimlendirilen bir asma türünün meyvesidir. Bu asma türü aşılandığında bildiğimiz üzüm asması olur ve o zaman üzüm verir. Koruk, genellikle küçük taneli ve koyu yeşil renklidir. Oldukça ekşi bir tadı vardır. Aşılandıktan sonra meyvesi üzüme dönüşür ve tatlanır.
Koruk suyu ya da koruk ekşisi yaparken, elinizde yabani koruk meyvesi yoksa ve üzüm asmasından toplayacağınız üzümlerle yapacaksanız, tercihen henüz olgunlaşmamış üzümlerden en küçük taneli ve en koyu yeşil olanlarını tercih edin. Çünkü küçük taneli ham üzümler genellikle çekirdeksiz ve daha ekşi olur.
Koruk suyu yapımı için; 1 kilo koruk toplayın. Korukların saplarını ve tanelerini ayırın. Bol su içinde güzelce yıkayın.
Yıkayıp, süzdüğünüz korukları mutfak robotu içine koyun. Korukları 1-2 dakika kadar robottan geçirin. Hafif koyu kıvamlı bir püre elde edeceksiniz. Arzu ederseniz korukları derin bir tencere içerisinde tokmak yardımı ile de ezebilirsiniz.
Mutfak robotundan geçirdiğiniz korukları olabildiğince ince bir süzgeç üzerine alın. Eliniz ile ovuşturarak, suyunun süzülmesini sağlayın. Ardından süzgeçte kalan posasını temiz bir tülbent içine alın. Tülbendi de iyice sıkarak, posada kalan koruk suyunun da çıkmasını sağlayın. Elde ettiğiniz bu su saf koruk suyudur. Hafif bulanık ve oldukça ekşi bir lezzettedir. Eğer koruk suyunu çıkartırken katı meyve sıkacağı ya da blender kullanırsanız, korukların çekirdekleri de ezileceği için elde edeceğiniz su acımtırak olur. Bu yüzden çekirdeklerini parçalamamaya dikkat ediniz. Mutfak robotu ve rondoda korukları çektiğinizde çekirdekleri parçalanmadan, bütün halde kalır ve koruk suyuna açılık vermez.
Koruk suyunun keskin ekşi tadını şeker ve su ilave ederek yumuşatabilirsiniz. Bunun için bir bardak içerisine 1 yemek kaşığı toz şeker koyun. Üzerine 1 kepçe kadar koruk suyu ekleyip, şeker eriyene kadar karıştırın. Üzerine soğuk su dökün. Koruğun ekşiliğine göre şeker ve su miktarını arttırıp, azaltabilirsiniz. Ya da hiç su veya şeker ilave etmeden de içebilirsiniz.
Hazırladığınız koru suyunu şişelere koyup, buzdolabında saklayabilirsiniz. Soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Koruk Suyunun Faydaları Nelerdir?
Koruk suyu güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca vücutta biriken ödem ve toksinlerin atılmasında çok etkilidir. Bu sayede zayıflatıcı ve arındırıcı etkisi vardır.
Kalp ve damar sağlığı için çok faydalı bir meyvedir. Kalp ve damarların yanı sıra göz sağlığı içinde çok faydalıdır. Göz sağlığını korur. Serinletici etkisi sayesinde bedeni ve ruhu rahatlatır, sakinleştirir.
Koruk suyu bir çok cilt rahatsızlığında olumlu etkisi vardır. Özellikle egzama, kurdeşen ve cilt kızarıklığı sorunları yaşayanların içmesinde fayda vardır.
Böbrek taşı üzerinde düşürücü etkisi olduğu bilinir. Böbrek taşı rahatsızlığı çekenlerin, doğal bir içecek olduğu için gün aşırı içmeleri tavsiye edilir.
Özellikle çocuklarda iştah açıcı özelliği vardır. İştahı az ve kilo almak isteyen çocukların tüketmesi önerilir.
Koruk Suyunu Kimler İçmemelidir?
Koruk suyunu yemeklerden önce ya da yemek esnasında içecek olarak tüketebilirsiniz. Koruk suyunun bilinen bir zararı veya yan etkisi bulunmamakla beraber oldukça ekşi bir tadı olduğu için tansiyon düşürücü etkisi olabilir. Bu yüzden alerjik rahatsızlığı olanlar ve kronik hastaların doktorlarına danışarak kullanmaları tavsiye edilir.
Koruk Suyu Nasıl Bir İçecektir?
Koruk suyu, mayhoş tadı ile limonatayı, lezzeti ile de şırayı andıran, oldukça lezzetli bir meyve suyudur. İç serinletici etkisi vardır.
Koruk Suyu Nasıl İçilir?
Koruk suyunu saf hali ile direk içebileceğiniz gibi damak tadınıza göre içine şeker ve su ekleyerek de içebilirsiniz.
Koruk suyunu yemeklerden önce ya da yemek esnasında içecek olarak tüketebilirsiniz. Soğuk olarak içilmesi önerilir.
Koruk Suyu Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 25 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 25 dakikası da hazırlık süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 8 kişilik koruk suyu içindir.
Afiyet olsun
Videolu Tariflerimiz de Harika! Aşağıdan Hemen İzleyebilirsiniz:
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?