Günlük hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında dengeli beslenmenin püf noktalarını sizlerle paylaşacağız. Biliyorsunuz ki Ramazan ayı dengeli beslenme açısından sıkıntı bir ay fakat bu durum bizim dengeli beslenmemize engel değil. Hatta sağlıklı ve dengeli beslenerek bu durumu lehimize çevirmemiz de mümkün.
Ramazan ayında uzun süre aç kaldığımız için vücudumuz gerekli enerjiyi hazır yağ depolarından temin edecek. Bu sayede vücudumuzdaki gereksiz yağlardan kurtulup güzel bir görünüme sahip olabilirsiniz.
Peki ramazan ayında nasıl dengeli beslenirim?
1-İftardan sahura kadar 2,5 3 litre su tüketmeliyiz.
2-Protein ve Komplex karbonhidratlar tüketmeliyiz. Bunları internetten araştırarak bulabilirsiniz.
3-Doymuş yağlardan uzak durun özellikle kızartmalardan.
4-Günlük kalori ihtiyacınızı hesaplayın.Eğer amacınız kilo vermek ise bu kaloriden 400 eksiltin .Peki bu bize ne kazandırır.Günlük kalori limitinizin 400 kcal altında aldığınızda vücut bu açığı hazır yağ depolarından harcayacak ve sağlıklı bir şekilde kilo vereceksiniz.Kilo almak istiyor isek tam tersini yani günlük kalori ihtiyacımıza 400 kcal ekleyip fazla kalori alımı yapacağız.
5-Yediğiniz yiyeceklerin besin değerlerini bilmekte fayda var.
6-Bir besini tüketirken öncelikle kendinize bu besin bana ne kazandırır ? sorusunu sorun.
7-Yeşil çay ve limon tüketin.
8-En önemlisi şekeri azaltın mümkünse asla kullanmayın.Şeker vücudumuzda yağ olarak depolanır ve gereksiz kilo alımına sebep olur.Bir çok kişinin hatası fazla şeker tüketmektir.
9-Ekmek ve hamur işi tüketmeyin.Kepekli veya tahıllı ekmek tüketebilirsiniz.
10-En önemlisi ise istikrarlı olun. Nefsinize hakim olun.
Dengeli İftar Menüsü Nasıl Olur?
Tüm bu önderiler eşliğinde dengeli iftar menüsü hazırlamak için olabildiğince kızartma ve doymamış yağı bulunan tariflerden kaçınmaya çalışacağız. Vucut direncini arttıran, enerjimizi yükselten aynı zaman da da bu günlerde vucudumuzu zorlamayacak, hafif yemek tarifleriyle dengeli bir menü hazırlayacağız.
Dengeli İftar Menüsü Örneği
Ezogelin Çorbası ile başlayacağımız İftarda Dengeli Beslenme Menüsü tariflerimize Çoban Kavurma, Fırında Peynirli Cevizli Mantar Dolması, Arpa Şehriye Pilavı tarifleri ile devam edip, son olarak Ev Yapımı Vişne Suyu tarifi ile tamamlayacağız.
İftarda Dengeli Beslenme Menüsü, 5 tariften oluşan hafif, sağlıklı, dengeli bir menüdür. Menümüz, çorba, ana yemek, mantar, pilıva, içecek olmak üzere 5 ana kategoriden oluşmaktadır.
Memünüzün tamamını hazırlamanız yaklaşık 85-90 dk sürer.
Menümüzdeki her bir tarifin, adım adım hazırlanış fotoğraflı içeriğine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
(Tarif 1) Ezogelin Çorbası Tarifi
(Tarif 2) Çoban Kavurma Tarifi
(Tarif 3) Fırında Peynirli Cevizli Mantar Dolması Tarifi
(Tarif 4) Arpa Şehriye Pilavı Tarifi
(Tarif 5) Ev Yapımı Vişne Suyu Tarifi
Menümüzü beğendiyseniz, aşağıdaki sosyal paylaşım (beğen/paylaş) butonları ile sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
İftara Ne Yapsam?
Ramazana özel menülerimize alternatif olarak etli, tavuklu ya da sadece etsiz yemeklerden oluşan günlük yemek menülerimiz de var.