Ramazanda Neden Güllaç Yapılır?
Güllaç Ramazanın en özel tatlısıdır. Hem sütlü hem de hafif olması nediyle iftarda fazlasıyla dolan mideleri yatıştır, rahatlatır. Bu yüzden diğer tüm tatlılardan ayrılarak, Ramazan boyunca en çok beğenilen, yapılan, ikram edilen tatlı olmuştur.
İçerdiği B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği bilinir. Bu vitaminlerin aynı zamanda sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri de vardır. Ramazan aylarında, oruçtan ötürü düşen kan şekerini, güllaç oldukça dengeli bir şekilde normal seviyesine gelmesine de yardımcı olur.
Geleneksel Güllaç Nasıl Yapılır?
Geleneksel Güllaç Tarifi, güllaç yaprakları, süt, şeker ve gül suyu ile yapılandır. Üzerine nar taneleri sepiştirilir. Bazen her bir porsiyona birer vişne konulur. File badem ya da antep fıstığı tozu ile hatta bazen küçük fındık taneleri ile de süslenerek servis edilir.
Peki, Güllaç Kaç Kaloridir?
200gr güllaçın 300 kaloridir.
Osmanlı Mutfağında Güllaç
Söylenenlere göre (Arif Bilgin/Osmanlı Saray Mutfağı Kitabı) ilk kez 1489 yılında Osmanlı Saraylarına girmiş. O günden bu yanada özellikle de Ramazan aylarında hep saray mutfağın baş tatlısı olmuş.
Değişik Güllaç Tarifleri
(Tarif 1) Güllaç Tarifi
(Tarif 2) Kupta Güllaç Tarifi
(Tarif 3) Fındıklı Güllaç Tarifi
(Tarif 4) Muhallebili Güllaç Tarifi
(Tarif 5) Cevizli Fıstıklı Güllaç Sarması Tarifi
(Tarif 6) Çikolatalı Güllaç Tarifi
(Tarif 7) Güllaç Tarifleri Tarifi
Menümüzü beğendiyseniz, aşağıdaki sosyal paylaşım (beğen/paylaş) butonları ile sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.