Patatesin kabuklarını soyup kabaca doğrayın. 2 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu bir kenara ayırıp patatesleri ezin. Bir kenarda bekletin.
Üzerine ılık su katarak patates haşlama suyunu 2 su bardağına tamamlayın. Üzerine maya, pekmez ve 2 yemek kaşığı un ilave edip çatalla güzelce karıştırın. 15-20 dakika kadar, ılık bir yerde mayanın kabarması için dinlendirin.
6 su bardağı unu eleyip geniş bir yoğurma kabının içinde tuz ile karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp mayalı karışımı boca edin. Ezilmiş patatesi katın. Parmak uçlarınızla (veya mikserin yoğurma ucuyla) mayalı karışımın ortasından karıştırmaya başlayın. Yavaş yavaş kenarlardan un alarak bu sulu karışıma yedirin. Kabın içindeki tüm unu hamura kattıktan sonra hamur hala elinize yapışıyorsa ellerinizi biraz una batırıp hamurun üzerine ufalayın.
Esmer buğday ekmek hamuruna, yoğurma kabının içinde toparlanıncaya kadar un ilave ederek yoğurun.
Hamuru unlu tezgaha alıp 6-7 dakika kuvvetlice yoğurmaya devam edin.
Hamuru unlanmış yoğurma kabına geri koyun. Hacim olarak iki katma çıkana kadar ılık bir yerde yaklaşık 40-50 dakika bekletin.
Esmer buğday ekmek hamurunu iki parçaya bölün. Her bir parçaya unlanmış tezgâhın üzerinde oval somun biçimi verin. Mısır unu, irmik veya un serpilmiş geniş bir tepsiye yerleştirin. Keskin bir bıçakla dilediğiniz şekilde üzerine kesikler atın. Temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde tekrar dinlenmeye bırakın. Hamur iyice kabarana kadar, yaklaşık 30 dakika tekrar dinlendirin.
Bu sırada fırını 210 (turbo fırın 190) derecede ısıtın. Ekmeği alttan ikinci rafta 15 dakika pişirdikten sonra sıcaklığı 180 (turbo fırın 160) dereceye düşürün. 30-40 dakika daha pişirin. Ekmek hazır olduğunda üzerine elinizle vurursanız tok bir ses çıkaracak.
Esmer buğday ekmekleri fırından çıkarıp 1 saat tel ızgara üzerinde dinlendirin.
Hamuru özlendirmek: Hamur yoğrulurken, buğday ununun içinde doğal olarak bulunan glüten proteinleri hamura esneklik kazandırır. Bu esnekliği elde edene kadar yoğurma işlemine "hamuru özlendirmek" denir. Börek veya baklava yufkası yapılırken küçük parçalara bölünmüş hamur bezeleri de ayrıca yoğrularak özlendirilir.
Afiyet olsun