Şöbiyet (Baklavalık Yufkadan) Yapılışı :
İlk olarak tatlınızın şerbetini hazırlayın.
Şerbeti için : Bir tencereye 2 su bardağı su ve 2 su bardağı toz şeker koyun. Şeker eriyene kadar orta ateşte karıştırın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın. Üzerine 3 damla limon suyu ekleyin. 20 dk kadar kaynatmaya devam edin.
Şerbeti hazırlarken sürekli karıştırmazsanız, tatlı üzerine döktüğünüz şerbet çok çabuk şekerlenir. Bu yüzden şöbiyet için hazırladığınız şerbeti, şeker tamamen eriyene kadar sürekli karıştırmalısınız. Şöbiyet için hazırladığımız şerbetin kıvamı koyu olacaktır. Şerbet hazır olduktan sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın.
Diğer taraftan, orta boy bir tavada 150gr tereyağını eritip, soğutun.
Bu tereyağı, baklavalık yufkaların arasına sürmek için kullanılacaktır.
Şöbiyetin iç muhallebisi için : Tencereye 1 su bardağı süt koyun. Üzerine 3 yemek kaşığı irmik ilave edin. Koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan almaya yakın yarım paket vanilya ekleyin. 1-2 kez karıştırıp, koyulaşması için soğumaya bırakın.
10 adet baklavalık yufkadan 1 tanesini tezgah üzerine serin. Üzerine daha önce erittiğiniz tereyağından bir miktar dökün. Elinizle tereyağını, yufkanın tüm yüzeyine güzelce sürün. Ardından ikinci yufkayı, ilk yufkanın üzerine serin ve tekrar her tarafına tereyağı sürün. Bu işlemi tüm baklavalık yufkalar için tekrarlayın. Fakat son baklavalık yufkayı koyduğunuzda, üzerine tereyağı sürmeyin.
Üst üste dizdiğiniz tereyağlı baklavalık yufkaları keskin bir bıçak (ya da hamur kesme bıçağı) ile kare kare kesin. Ardından her birinin ortasına hazırladığınız muhallebili harçtan 1 yemek kaşığı kadar koyun. Üzerine yeşil toz fıstık serpiştirip, üçgen şeklinde kapatın.
Arzu ederseniz yeşil toz fıstık yerine dövülmüş ceviz, fındık ya da file badem kullanabilirsiniz.
Fırın tepsisi ya da orta boy bir borcamın içini az miktar sıvı yağ ile hafifçe yağlayın. Üzerine hazırladığınız şöbiyetleri, uç kısımları bir diğerinin altında kalacak şekilde fotoğraftaki gibi dizin. Bu şekilde dizilmesi şöbiyetlerin pişerken açılmasını engelleyecektir.
Hazır baklavalık yufkadan fıstıklı şöbiyetleri önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, üzerleri iyice kızarana kadar, 20-25 dk kadar pişirin.
Şöbiyetler iyice kızardıktan sonra fırından çıkartın. Şöbiyetler hala sıcak iken, hazırladığınız ılık şerbeti bir kepçe yardımı ile yavaş yavaş yedirerek dökün. Şerbeti çektikten sonra servis tabağına alın. Üzerine tekrar yeşil toz fıstık serpiştirerek, servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun
Eline Sağlık Denemenin En Kolay Yolu :
Bu Tariflere de Göz Atmak İster misiniz?